Al onze leningen

Hoe pak je jouw renovatie goed aan?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een grondige renovatie zorgt vaak voor rompslomp en stress, en kost doorgaans ook veel tijd en geld. Lees zeker onze tips en pak jouw renovatie op de juiste manier aan.

lenen renovatie aanpakken tips financieel plan renovatielening berekenen

Hoe pak je jouw renovatie goed aan?

Een grondige renovatie zorgt vaak voor rompslomp en stress, en kost doorgaans ook veel tijd en geld. Lees zeker onze tips en pak jouw renovatie op de juiste manier aan.

Laat je inspireren voor je renovatie

Een verbouwing van je huis zal de waarde van je huis verhogen. Een renovatie doe je dan ook niet elk jaar. Vaak zelfs maar één keer in je leven. Daarom is het zo belangrijk dat je voldoende tijd neemt om uit te vissen wat je exact wil en hoe alles er moet uitzien. Laat je inspireren en bezoek beurzen, opendeurdagen, kijkwoningen, koop magazines over verbouwen en renoveren, …

Renovatie: architect nodig?

Een architect kan bij jouw renovatie een belangrijke rol spelen. Zo zal hij nagaan of bepaalde werken wel haalbaar zijn en of er structurele ingrepen nodig zijn. Verder kan je architect je helpen met de technische vereisten en details. Ook met de aanvraag van een bouwvergunning zal je architect jou bijstaan. Ten slotte kan hij je begeleiden bij het opvragen en beoordelen van offertes bij aannemers.

Renovatie aanpakken in kleine stapjes

Een renovatie gaat vaak over verschillende kamers of zelfs verdiepingen. Grote werken dus, waarbij je het risico loopt dat je het overzicht verliest. Pak daarom je verbouwing aan in kleine stapjes. Werk bijvoorbeeld kamer per kamer af. Zo vermijd je dat heel jouw huis een grote werf wordt waar het einde nooit in zicht komt.

Kamer per kamer afwerken is financieel interessant

Je renovatie kamer per kamer afwerken, geeft je meer controle over je budget. Je verdeelt immers het totale budget over het aantal renovatieposten en kamers. Leg prioriteiten vast en bepaal per kamer wat belangrijk is en wat niet. Je hebt dus niet meteen de grootste budgetten nodig, waardoor je misschien zelfs iets kieskeuriger bent. Op deze manier kan je best wel wat geld besparen.

Renoveren: voorzie in een financiële buffer voor onverwachte zaken

Een verbouwing leidt soms tot onaangename verrassingen. Je bent iets aan het afbreken en stelt vast dat het onderliggende materiaal van slechte kwaliteit is en ook vervangen moet worden. Dit was echter niet in jouw financieel plan voorzien en hierdoor ga je over jouw budget.

Op deze manier komen veel mensen in financiële problemen, met alle gevolgen van dien: hun renovatie raakt in het slop en wordt nooit afgewerkt, financieel zitten ze muurvast, bijlenen is niet meer mogelijk … Om die reden neem je in je financieel plan best een aparte post ‘onverwachte zaken’ op. Met deze buffer vang je onverwachte tegenslagen op. Ga best uit van om en bij 10% van je totale budget.

Een renovatielening laat je stress verdwijnen

Een renovatielening geeft je de kans zonder stress jouw verbouwing te financieren. Samen met onze specialist in renovatieleningen overloop je eerst jouw budget. Daarna berekenen jullie samen hoeveel je nodig hebt om de verbouwing te financieren en welke lening het beste bij jou past. Daarbij wordt gekeken naar het totale kredietbedrag en naar de aflossing die jij maandelijks wil en kan betalen. Eenmaal jouw verbouwingslening goedgekeurd en het contract ondertekend is, krijg jij het geld op jouw rekening en kan je aan de slag.

Renovatie goed aanpakken: maak nu een afspraak

Bereid je verbouwing goed voor en start met de laatste stap in het proces: een renovatielening. Hoeveel kan je lenen? Hoeveel kan je maandelijks terugbetalen? Hoe lang moet je terugbetalen? Informeer je van bij het begin bij onze specialisten. Zo weet je nadien welke prioriteiten je moet stellen bij de rest van jouw renovatieplanning. Je vindt onze kantoren terug in heel Vlaanderen. Maak hier een afspraak.