Al onze leningen

Je woning vergroten: kan een renovatielening je helpen?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je woning vergroten met een extra ruimte. Waaraan moet je denken en hoe kan een renovatielening je helpen?

lenen woning vergroten renovatielening ideale manier om verbouwing te financieren

Je woning vergroten: kan een renovatielening je helpen?

Je woning vergroten: kan een renovatielening je helpen?

Wil je graag wat extra ruimte in je eigen huis? Je woning vergroten is een mogelijkheid, maar niet zo evident. Hoe pak je dit best aan?

 

Neem een architect onder de arm om woning te vergroten

Je woning vergroten is geen kleine verbouwing. Je hebt iemand nodig met de vereiste expertise. In dit geval dus een architect. Hij zal je begeleiden gedurende het volledige project. Hij bezorgt je niet alleen inspiratie, maar kijkt ook toe op de technische haalbaarheid van je plannen of ideeën. En bovendien ben je wettelijk verplicht om een architect aan te stellen …

 

Stedenbouwkundige vergunning nodig

Je woning vergroten met een uitbouw aan je woning komt neer op een verandering van het uitzicht van jouw woning. Dat kan niet zonder toestemming van de stedenbouwkundige dienst van je gemeente of stad. Om een stedenbouwkundige vergunning te krijgen, moet je een uitgebreid plan voorleggen. Doorgaans zal je architect je hierin bijstaan. Het is trouwens een publiek geheim dat de hulp van een professional je kan helpen om de betrokken ambtenaar te overtuigen van je plannen.

 

Nieuwe energienormen

De laatste jaren werden de energienormen fors verstrengd. Ook op dit vlak zal je architect jou de nodige tips en raad kunnen geven. In sommige gevallen kan je bepaalde premies of voordelige kredieten krijgen via je gemeente of de Vlaamse overheid (via de Energiehuizen). Hieraan zijn evenwel strenge voorwaarden verbonden. Je kan er zeker niet je volledige verbouwing mee financieren. Daarvoor kan je via Lenen.be een renovatielening afsluiten aan voordelige voorwaarden.

 

Constructiewijze bepaalt kostprijs

De uitbouw van je woning kan je op verschillende manieren uitvoeren.

  • traditionele gemetselde uitbouw: zeer populair, zeker in landelijke stijl
  • houtskeletbouw: vaak iets goedkoper, duurzaam
  • uitbouw in metaal: industriële, strakke look

Elke stijl heeft specifieke voor- en nadelen, en uiteraard ook een eigen prijskaartje.

 

Vergeet de afwerking niet

Ook de afwerkingsgraad is een belangrijke parameter in een verbouwproject. Vaak wordt de afwerking vooruit geschoven, waardoor uitstel wel eens afstel wordt. Dat is jammer. Je doet er beter aan om de kostprijs voor de afwerking mee op te nemen in het financiële plan voor jouw renovatielening.

 

Hoeveel kost de uitbouw?

Samen met je architect kan je becijferen wat de uitbouw van jouw woning ongeveer zal kosten. Vervolgens vraag je best offertes op bij meerdere aannemers. Vergelijk de offertes goed en vraag desnoods extra info op. Eenmaal alles duidelijk kan je de aannemer vastleggen. Je hebt dan ook alle info voor je financieel plan. Hoeveel ga je met eigen spaargeld betalen en hoeveel ga je lenen? Of zal je het volledige bedrag lenen?

 

Waarom kiezen voor een renovatielening via Lenen.be?

Een renovatielening is een lening op afbetaling waarbij de meeste banken voordelige tarieven hanteren. Bij een renovatielening betaal je maandelijks hetzelfde bedrag terug gedurende de volledige looptijd van het krediet. Je komt dus niet voor verrassingen te staan. Best handig, want bij een verbouwing kom je altijd wel eens iets onverwachts tegen.

Precies omdat de renovatielening of verbouwingslening een lening op afbetaling is, moet je geen bijkomende kosten van een notaris of dossierkosten voor de bank ophoesten. Alle kosten zitten vervat in het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Ook hier is er dus duidelijkheid!

Bij het indienen van je renovatielening houd je best al de offertes van de aannemers die je gekozen hebt bij de hand. Deze zullen ter controle opgevraagd worden. Na ondertekening van de renovatielening wordt het geld op jouw rekening gestort, zodat je dit in alle flexibiliteit en vrijheid kunt gebruiken om de aannemers te betalen.

Belangrijk is dat je via Lenen.be niet verplicht bent om andere nevenproducten af te sluiten. Wel raden we je aan om na te denken over de bescherming van je erfgenamen (partner, kinderen,…) in geval van overlijden of arbeidsongeschiktheid. Een renovatielening kost geld en vormt een stevige hap in je gezinsbudget. Bij een tegenslag moet het ook voor jouw erfgenamen mogelijk zijn om de lening verder correct af te betalen. Informeer naar de mogelijkheden om via een schuldsaldoverzekering de nodige bescherming te voorzien.

 

Afspraak maken met een specialist in renovatieleningen

Maak hier een afspraak.