Al onze leningen

Persoonlijke lening bij scheiding

Persoonlijke lening bij scheiding

Je ex-partner en jijzelf kunnen niet langer door dezelfde deur. Een breuk is het onherroepelijke gevolg. Jij wil meteen een persoonlijke lening afsluiten. Maar kan dat wel?

Een eerste belangrijke vraag die beantwoord moet worden, is of jullie getrouwd zijn of niet.

Jullie zijn getrouwd

Is de scheiding nog hangende? Dan kan je geen persoonlijke lening aangaan. Je moet wachten tot de scheiding definitief rond is, tenzij

  • je onderling akkoord raakt met je ex-partner in het kader van een echtscheiding in onderlinge toestemming en er dringende voorlopige maatregelen getroffen zijn.
  • je de schriftelijke toestemming hebt van je ex-partner.
  • Is de scheiding volledig rond, dan kan je vrij een persoonlijke lening aangaan en heb je het akkoord van je ex-partner niet nodig.
lenen persoonlijke lening bij scheiding wat doen oplossing kredietmakelaar auxifina specialist geld lenen brugge gent antwerpen hasselt brussel

Jullie zijn niet getrouwd

Dan is het natuurlijk eenvoudiger. Er is immers geen sprake van een gemeenschappelijk vermogen en dus kan je zonder de toestemming van je ex-partner een lening afsluiten.

 

Wat met een bestaande persoonlijke lening?

Jullie hebben samen een persoonlijke lening lopen. Je ex-partner wil die behouden, jijzelf wil er onderuit.

Om dit te kunnen regelen, dienen jullie hierover een akkoord te bereiken met elkaar en met de kredietgever of bank. De kredietgever zal hiervoor een speciaal attest opmaken, nl. een attest van desolidarisatie. Slechts weinig banken zullen dit willen toestaan.

In dergelijke gevallen is het eenvoudiger dat je ex-partner de bestaande lening herfinanciert met een nieuwe persoonlijke lening die hij of zij afsluit op zijn of haar eigen naam.

Bovendien ben jij dan zeker dat je zelf geen andere schulden meer meesleept uit het verleden en kan je zelf verder met je eigen nieuwe projecten. Alleszins doe je er goed aan om van je ex-partner een bewijs te vragen dat de vorige lening effectief terugbetaald is. Vraag naar een kwijting. Dit is een document dat de bank opmaakt bij het terugbetalen van de vorige lening.

 

Financiële bescherming bij overlijden en/of arbeidsongeschiktheid

Een schuldsaldoverzekering biedt financiële bescherming als je een persoonlijke lening afsluit. Ook al is zo’n schuldsaldoverzekering wettelijk niet verplicht, toch doe je er goed aan om er één af te sluiten. Een schuldsaldoverzekering zorgt er immers voor dat, als jij overlijdt, je nabestaanden (meestal kinderen of ouders) de lening niet meer of enkel nog gedeeltelijk moeten aflossen. Ook in geval van arbeidsongeschiktheid kan een schuldsaldoverzekering tussenkomen.

Je kan vrij kiezen bij welke verzekeraar je jouw schuldsaldoverzekering onderschrijft. Ook bepaal je zelf welk percentage van je leninglast je verzekert. Verzeker je 100%, dan valt de resterende leninglast weg als je overlijdt. Kies je bijvoorbeeld voor 75%, dan zullen je nabestaanden na jouw overlijden nog een kwart van de leninglast moeten aflossen.

Je betaalt voor je schuldsaldoverzekering een premie. Vaak is dat één premie voor de volledige looptijd van je lening. Als je wil, kan je het bedrag van de premie mee ontlenen.

Wil je graag wat extra info? Contacteer dan zeker onze specialisten. Zij beantwoorden al je vragen een kunnen voor jou ook een simulatie maken, zodat je perfect weet hoeveel een schuldsaldoverzekering je kost.

 

Maak een afspraak bij Lenen.be

Gaan jullie uit elkaar en ben je op zoek naar een persoonlijke lening? Laat je dan bijstaan door de specialisten bij Lenen.be. Maak meteen een afspraak.

Tips over leningen op afbetaling