Al onze leningen

5 valkuilen bij een persoonlijke lening: STOP en lees verder

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Dringend geld nodig? Een persoonlijke lening is vaak een zinvolle oplossing. Maar toch zijn er enkele valkuilen die je beter vermijdt.

vijf valkuilen bij persoonlijke lening

5 valkuilen bij een persoonlijke lening: STOP en lees verder

Vijf valkuilen bij een persoonlijke lening? Echt?

Heb je op korte termijn geld nodig, dan is een persoonlijke lening vaak een zinvolle oplossing. Maar toch zijn er enkele valkuilen die je beter vermijdt.

Een persoonlijke lening aan scherpe tarieven?

Eén van de eerste valkuilen: scherpe tarieven. Je leest het vaak in advertenties of op websites: een bank of kredietinstelling biedt persoonlijke leningen aan tegen zeer scherpe tarieven. Interessant? Mogelijk. Maar zeker is dat die scherpe tarieven niet voor iedereen weggelegd zijn.

Vaak worden hier voorwaarden aan gekoppeld, zoals een maximale leenlast van 30% van je inkomen, een minimum- en maximumbedrag dat je kan lenen en een korte looptijd. Voldoe je aan de voorwaarden, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Maar als dat niet het geval is, en je er toch alles aan doet om binnen de gestelde criteria te vallen, dan kan je wel eens bedrogen uitkomen.

Je zou bijvoorbeeld minder kunnen lenen dan je in feite wilde, of gedurende een kortere looptijd. In beide gevallen heb je niet de lening die je eigenlijk nodig hebt. Daar doen we bij Lenen.be niet aan mee. We luisteren aandachtig naar jouw wensen en verwachtingen. Zo kunnen we jou een persoonlijke lening aanbieden die bij jou past en tegen correcte rentevoeten. Is dit dan een voorkeurstarief, dan is dat mooi meegenomen.

Verplichting tot het afnemen van verwante producten

Bij sommige banken of kredietinstellingen word je onder druk gezet om één of meerdere verwante producten te onderschrijven, zoals een schuldsaldoverzekering of een zichtrekening. Voor alle duidelijkheid: dit is ‘koppelverkoop’ en is bij wet verboden.

Gebundelde verkoop’ is wel toegelaten. Dit houdt in dat je een korting krijgt als je meerdere producten afneemt. Maar daar zit het addertje onder het gras: there is no free lunch! Wat de kredietverstrekker aan de ene kant weggeeft, wilt hij graag aan de andere kant recupereren. En zo komt het dat een schuldsaldoverzekering of zichtrekening bij dergelijke kredietverstrekkers vaak duurder is dan bij anderen …

Bij Lenen.be zullen we je erop wijzen dat bepaalde verwante producten, zoals een schuldsaldoverzekering, zeker hun belang hebben. Maar we laten je vrij in je keuze waar je die onderschrijft.

Sommige kredietinstellingen verkopen je meer dan je misschien nodig hebt

Bij sommige kredietverstrekkers krijg je bepaalde gunstige voorwaarden enkel bij kleine kredieten of persoonlijke leningen. Daarmee halen ze je binnen als klant. Nadien zullen ze je bewerken om meerdere producten af te nemen of om een bijkomende of hogere lening af te sluiten. Niet netjes uiteraard … Bij Lenen.be hoef je hier geen schrik voor te hebben. Wij berekenen jouw persoonlijke lening exact wat jij nodig hebt.

Gebrek aan persoonlijk contact

Bij sommige kredietinstellingen verloopt alles digitaal of per post. Ook is de plaatselijke kantoorhouder na zoveel herstructureringen niet meer aanwezig. Zo wordt het moeilijk om een persoonlijke begeleiding te krijgen. En die persoonlijke band is nochtans erg nodig bij persoonlijke leningen, want een krediet sluit je niet elke dag af!

Bij Lenen.be kan je op verschillende manieren jouw persoonlijke lening aanvragen: online of in een persoonlijk gesprek. Wij maken tijd voor je vrij en luisteren we naar jouw verhaal. Daarna trachten we optimaal in te spelen op jouw behoeften met een persoonlijke lening op maat. Geen valkuilen!

Onbezonnen een persoonlijke lening aangaan

Een lening is een belangrijk engagement. Dat ga je niet snel-snel of onbezonnen aan. Het is belangrijk dat je alle voorwaarden en details van jouw persoonlijke lening goed kent.

Bij Lenen.be besteden we veel aandacht aan alle kredietdocumenten. We nemen alle documenten samen door. Zo krijg je de kans om al jouw vragen te stellen, zodat alles voor jou duidelijk is: hoeveel en hoe moet je betalen, wat zijn de gevolgen als je niet tijdig betaalt, hoe kan je een vervroegde terugbetaling doen …

Simuleer jouw persoonlijke lening bij Lenen.be

Heb jij geld nodig en ben je op zoek naar een persoonlijke lening? Wil je niet in één van deze valkuilen vallen? Maak dan nu een simulatie voor jouw persoonlijke lening bij Lenen.be.