Al onze leningen

Je leningen samenvoegen kan het leven financieel terug draaglijker maken

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Leningen samenvoegen of hergroeperen doet je minder per maand betalen.

lenen leningen samenvoegen blog daling maandlast minder per maand betalen

Je leningen samenvoegen kan het leven financieel terug draaglijker maken

Wat is het samenvoegen van leningen?

Bij het samenvoegen van leningen ga je een nieuwe lening aan om twee of meerdere bestaande kredieten vervroegd terug te betalen.

Voortaan betaal je dus nog slechts één maandlast, namelijk deze voor de nieuwe lening. Dat nieuwe krediet heeft een vaste rentevoet. Je weet dus van bij het begin hoeveel en hoelang je zult moeten betalen. Je maandlast verandert niet. Geen verrassingen meer dus.

 

Verschillende manieren om je leven financieel draaglijker te maken

 

Kies een langere looptijd voor de nieuwe lening

Als je beslist om jouw lopende kredieten en leningen te gaan samenvoegen (ook centraliseren van kredieten of hergroeperen van kredieten genoemd), dan doe je dit mogelijk omdat de huidige maandlast stilaan maar zeker te zwaar begint te wegen. Bij het bundelen van je kredieten in één nieuwe lening kan je daarom beter opteren voor een iets langere duurtijd. Hierdoor zal de maandlast flink dalen, waardoor je meer financiële ademruimte krijgt.

 

Ga op zoek naar lagere tarieven

Het is ook mogelijk dat jouw bestaande kredieten en leningen aan een hoger tarief lopen. Ga dan op zoek naar een centralisatielening (samenvoeging van je leningen) tegen een lager tarief.

 

Soms betaal je meer intresten op lange termijn

Omdat je alle bestaande leningen gaat terugbetalen, zullen er ook leningen bij zijn die op dit moment aan een goedkoper tarief lopen en die je nu tegen een hoger tarief gaat overnemen. De kans bestaat ook dat je een lening gaat overnemen die nog maar enkele maanden loopt en je met deze nieuwe centralisatielening gaat spreiden over enkele jaren. Het is dan ook niet altijd voordelig om jouw leningen samen te voegen, maar het kan net nu voor jou de oplossing zijn om terug grip te krijgen op jouw financiën en het opnieuw draaglijk wordt.

 

Leningen samenvoegen: leer uit je fouten

 

Herstructureer je uitgavenpatroon

Probeer je uitgaven in kaart te brengen en na te gaan waar het mis ging. Waarom ben je zoveel leningen aangegaan? Waren deze echt noodzakelijk of heb je je laten verleiden door reclame?

 

Opgepast voor kredietopeningen

Kredietopeningen zijn meestal gekend als kredietkaarten. Ook hier moet je voorzichtig zijn, omdat het veel gemakkelijker is geld uit te geven dan terug te betalen. Deze kredietopeningen zijn vaak ook duurder dan een gewone persoonlijke lening en hebben bovendien nog eens het nadeel dat je maandelijks niet altijd op voorhand weet wat je gaat moeten betalen.

 

Kan je meer verdienen?

Het zou ook kunnen dat je (tijdelijk) minder inkomsten had. Is de tijd nu gekomen om met een bijberoep te starten of een nieuwe job te zoeken? Ook als je jouw inkomstenzijde verbetert, zal je in de toekomst minder snel verplicht worden om leningen samen te voegen.

 

Vragen over het samenvoegen van leningen?

Maak een afspraak met een specialist van Lenen.be. Wij zoeken uit hoe we jou het beste kunnen helpen om minder per maand te betalen.